17 september 2012

Spiritueel Dromen


Wat onderscheidt spiritueel dromen van ‘gewoon’ dromen?
Psychologisch gezien zijn dromen een uitlaatklep van je onderbewuste. Alle dingen die je overdag niet kan of mag uiten, kan je wel veilig in je dromen uiten. Je dromen zijn dus een soort van ingebouwde veiligheid, die er voor moet zorgen dat je onderbewuste niet teveel onder druk komt te staan van al die verboden verlangens. Aldus Jung, een van de beroemdste psychologen.
Spiritueel dromen gaat, volgens mij, verder en dieper. De mens bezit een onstoffelijk bewustzijn. Dit bewustzijn kan reïncarneren, daar ga ik van uit, de spirituele dromen verwijzen daarom niet zozeer terug naar herinneringen die in je huidige leven zijn opgedaan maar kunnen zeker betrekking hebben op ervaringen in vorige levens en toekomstige gebeurtenissen. Je kunt spirituele dromen zien als ‘ongeopende brieven van God’.


Wat is de Kracht in je spirituele dromen?
Alles bestaat uit energie wat je Licht (bron van alle kleuren) kan noemen.
Wij als mensen hebben allemaal nog wat foutjes af te werken in dit aardse leven om de kleurenconstructie van ons ZIJN (Licht) weer in evenwicht te brengen met onze Bron van Licht waar we allemaal uit zijn voorgekomen en weer naar terug gaan.
Tijdens het spirituele dromen krijgen we boodschappen (brieven) vanuit deze Bron om ons Zelf te kunnen helen (al dromend kleuren wij ons Zelf).
Ja, nooit gedacht zeker dat we zo ontzettend creatief bezig zijn tijdens onze slaap. Slapen is eigenlijk hard werken!

Kleur en helderziendheid.
Ook emoties en kleur hangen met elkaar samen. Wanneer we grote veranderingen meemaken in ons leven, zijn we sterker (krachtiger) betrokken bij de gebeurtenissen en zijn we emotioneler. Dat weerspiegelt zich in onze dromen: in die periodes zullen we veel meer in fellere kleuren dromen. Ook mensen met nachtmerries dromen veelal kleurrijker dan normaal. Tenslotte dromen mensen die helderziende of voorspellende spirituele dromen hebben vaker in ‘ fantasie kleuren’. Bijvoorbeeld: blauwe bomen, rode diersoorten etc. eigenlijk fabelkleuren, niet logische kleuren zoals wij die op aarde waarnemen.

Kunnen we in spiritueel dromen ook toekomstige beelden waarnemen?
Ja, ik ben ervan overtuigd. Vaak komt het niet voor maar de geoefende dromer kan dit bewerkstelligen, net zo goed als het fenomeen psychometrie. Het nadeel is, je weet pas achteraf of je spirituele droom voorspellend was. Tenzij je zo geoefend bent dan ‘ weet’ je het gewoon. Dit gegeven kan je bijna niet aan de ander uitleggen. Trouwens met voorspellende informatie dient altijd zorgvuldig te worden omgegaan. Iedereen heeft zijn eigen waarheid.

Je hebt dan ook zoiets als telepathische dromen?
Een telepathische droom houdt in dat je in je dromen iets ziet wat op hetzelfde moment heel ergens anders gebeurt. Meestal is bij hetgeen wat gebeurt een persoon betrokken waarmee de dromer erg goed bevriend is, of familie van. Zo kan het gebeuren dat de band tussen twee mensen zo sterk is, dat de dromer als het ware ‘ voelt’ dat er iets ingrijpendst gebeurt met de andere persoon. Mijn eigen mening is dat iedereen aanleg heeft voor telepathie, maar dat je er, wanneer je droomt, ontvankelijker voor bent. De paranormale dromen zijn soms niet te snappen. Hoe is dat nu mogelijk word er vaak gevraagd.  Einstein zei al dat de grenzen van de tijd relatief zijn, en de Engelse J.W. Dunne verklaarde het verschijnsel als volgt:

“Overdag zitten we als het ware in een bootje dat meegevoerd wordt door de rivier van de tijd. Wij kijken door de zijramen en zien de gebeurtenissen op de oever passeren. In de droomtoestand komt er echter een dimensie bij. Dan klimmen we als het ware in de mast van de boot en kijken we in plaats van alleen opzij ook naar voren en naar achteren. Omdat het daarboven nogal mistig is, wordt onze kijk op de gebeurtenissen wel een beetje vervormd”.

En dat klinkt best aannemelijk.

Wat betekent nu mijn spirituele droom?
Als je wilt weten wat je droom betekent zul je eerst het volgende moeten weten.

· Je kunt de droom zien als een boodschap van God
· Personen en dingen in de droom zijn symbolen
· Ook de symbolen zijn van en voor de dromer.

Daarom is degene die het beste kan vertellen wat de droom betekent de dromer zelf.

Om de droom te begrijpen is het belangrijk dat je de symbolen begrijpt.
Je kunt het volgende doen:
a.Denk aan wat er de dag, voordat je de droom had, gebeurd is. Wat heeft ’t je meest bezig gehouden, is er iets bijzonders gebeurd?
b.Waar doen de personen of dingen in je droom jou aan denken, dus waar zouden het symbolen voor zijn? Is de keukentafel, de oude tafel van oma, doet de vrouw uit je droom je denken aan de buurvrouw?
c. De moeder in je droom kan een symbool zijn voor je eigen moeder, maar ook voor het moederlijke gevoel in jezelf. Dat geldt voor alle symbolen en je zult zelf moeten overwegen waar het symbool voor staat in je droom die je probeert te begrijpen. Meestal is een symbool in je droom een stukje van jezelf, maar niet altijd.
Voor het onder a genoemde geldt soms dat de droom je iets wil laten zien dat de dag, volgend op de droom of nog later, zal gebeuren. Wacht rustig af, als je echt niet weet wat je droom je wilt vertellen, misschien begrijp je hem later wel of roep hulp in van een ‘deskundige’.
Wat betreft het onder b. genoemde: soms komen er in dromen niet alleen persoonlijke, maar ook collectieve symbolen voor. Collectieve symbolen komen we ook in sprookjes tegen, een eng monster als symbool voor het kwaad, de fee als symbool voor het goede enz.
Voor het begrijpen van collectieve symbolen kun je een boek met droomsymbolen raadplegen, maar ook als je je eigen symbolen echt niet begrijpt. Je zult echter altijd zelf moeten aanvoelen welke betekenis voor jou in een bepaalde droom geldt.
Er kunnen ook wel eens onbegrijpelijke of verwarde boodschappen als dromen voorkomen, die zelfs als je er langer over nadenkt niet te duiden zijn.

Tinkernel ©

4 opmerkingen:

 1. Anoniem4/30/2013

  Beste Tinkernel,

  Ik heb wel eens dromen ervaren die dan werkelijk om de persoon gingen in kwestie. De dialogen waren dan werkelijk niet verwarrend maar erg realistisch. Ik vroeg dan iets, en er kwam een antwoord op die ik niet zou weten in het "wakkere" leven, dus dan ook niet aantoonbaar zijn. Wat later dan blijkt, is dat er dan in het wakkere leven er precies iets gebeurd dat deze droom eigenlijk bevestigt. De symboliek die er dan in voor kan komen, kloppend is met het wakkere leven. Het is geen deja-vu of een voorspelling. Maar ik zie het eerder dat er op dat moment dan werkelijk zo wordt gedacht door dat persoon en/of aan de gang is in zijn/haar wakkere leven.

  Kan je dit ook zien als iets telepathisch?

  Ik ben het ook met datgene eens, dat niet alle dromen iets met je zelf te maken hebben. En los daarvan alle personages ook niet altijd met jezelf te maken hebben. Soms dromen we werkelijk over iemand, dat nooit een kenmerk of een ego van jezelf is of iets in die trant. Zoals net gezegd, het gewoon een ander soort droom is.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag A....,

  Je geeft een prachtig voorbeeld van 'telepathisch contact' via de droom.
  Je maakt namelijk via de droom contact met de droom-geest van de persoon waarover je droomt. Omdat tijd en ruimte tijdens de droom-ontmoeting niet bestaat valt verleden en toekomst ook weg. In je droom gaat het over het 'beeld' en 'het moment'. Soms kun je een tijdsindicatie in de droom meekrijgen maar vaak gebeurd dit niet. Het is aan jou als dromer dat je in het 'wakkere' leven bewust wordt dat hetgeen wat je 'ervaren' hebt via je droom in een aardse beleving 'herkent'! Niet voor niets creëer je tijdens het dromen je eigen leven. Herkennen schenkt je meerwaarde als dromer, het maakt je tot een 'bewuste' dromer en een 'wakker' mens!

  Dank je wel voor je feedback.
  Tinkernel©


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem11/01/2017

  ik heb ooit eens gedroomd voor mijn leek het werkelijkheid maar goed.

  ik stond voor een grote ijzeren poort. de poort ging open en ik liep naar binnen. ik liep op het gras. aan de linke kant was een soort slootje rechts van mijn stonden hier en daar wat bomen. de zon scheen het was een fijne temperatuur daar. ik keek in de verte en zag iets bewegen en het kwam steeds dichter bij. 5 stuks het bleken mijn overleden honden te zijn. ik knielde op de grond en heb ze allemaal geknuffeld gekust wat heb ik ze gemist. toen kwam er een jong meisje naar me toe. die zij gedag en vertelde mijn het was nog niet mijn tijd maar als het zo ver was kwam ik daar bij haar samen met al mijn hondjes. toen werd ik wakker met tranen die liepen over mijn wangen. ik vond dit de mooiste droom die ik ooit heb gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Tinkernel wil over dromen wel eens met je praten nu ff moe doe het als nog wel mn Warmuh groet voor jouw .droom fijn

  BeantwoordenVerwijderen